Friday, July 23, 2010

Pendaftaran Secara Online

"Borang Pendaftaran Online" ini adalah initiatif Pegawai Pendaftar Sementara (PPS) lantikan SPR melalui wakil parti politk. Sesiapa sahaja, setiap rakyat Malaysia yg layak diminta utk mendaftar segera.

Tujuan SPR melaksanakan pendaftaran melalui PPS (parti) adalah utk menggalakkan jutaan rakyat terutama golongan muda (4.39 juta) utk segera melaksanakan tanggungjawab mendaftar dgn kadar segera. Pendaftaran dimudahkan tanpa birokrasi i.e; tanpa pergi ke Pejabat Pos Besar @ Pejabat SPR Negeri.

PPS mewakili Tuan/Puan utk berurusan dgn SPR termasuk;
  1. Penyerahan "Borang A" yg telah diisi ke Pejabat SPR Negeri Tuan/Puan tinggal
  2. Memantau setiap nama yg telah dihantar dimasukkan di dalam Daftar Pemilih setelah pengwartaan (gazetted)
  3. Berhubung terus dgn Tuan/Puan melalui hp @ email utk pengesahan atau jika terdapat sebarang pertanyaan dan pemakluman.
Sesiapa sahaja rakyat yg belum mendaftar, di mana sahaja anda berada digalakkan mendaftar melalui kaedah ini. Tuan/Puan blh diseru utk turut memaklumkan kawedah pendaftaran ini kepada seluruh sahabat @ saudara-mara yg masih belum mendaftar.

SYARAT PENDAFTARAN

  1. Pendaftaran hanya untuk pengundi yg masih belum pernah mendaftar. Sila berhubung dgn PPS utk penerangan proses urusan pertukaran tempat mengundi, jika perlu.
  2. Umur pengundi hendaklah memasuki 21 tahun. Bakal pengundi yg belum memasuki 21 tahun juga dialukan utk mengisi borang ini, namun pendaftaran anda hanya akan diserahkan ke SPR sebaik usia anda menjangkau DOB ke-21. Jika anda tidak pasti status pendaftaran anda, semakan Daftar Pemilih blh dibuat di sini; http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/

TARIKH TUTUP

Tiada tarikh tutup bagi pendaftaran.

Pendaftaran adalah sepanjang tahun, namun pengwartaan nama pemilih baru hanya dibuat setiap 3 bulan. Untuk pengwartaan bagi Suku Ke-3 2010, tarikh tutup penyerahan borang pendaftaran ke SPR adalah sebelum 30-09-2010. Insya Allah semua maklumat yg di isi di dalam Borang Online ini sebelum tarikh 15-09-2010 akan berjaya didafatrakan di dalam daftar pemilih SPR utk Suku Ke-3 2010.

PERTANYAAN

Utk sebarang persoalan, Tuan/Puan blh berhubung terus melalui email kepada wakil PPS (kamaruddin.mohdjamil@gmail.com) atau tel (04-13339823 Australia / 013-2226018 Malaysia).

Pertanyaan juga blh dibuat terus di Pejabat SPR atau rujukan melalui website http://www.spr.gov.my

Terima Kasih.

18 comments:

  1. salam tuan boleh lagi tak daftar mengundi? atau pun daftar selepas mengundi?

    ReplyDelete
  2. boleh tukar alamat tak sekarang

    ReplyDelete
  3. tak jawab pun .....soalan yg sama

    ReplyDelete
  4. Saya nk mngundi..tp x dftar..boleh ke saya pergi mngundi esok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X boleh laa gila.. Ko gi undi kt german leh laa..

      Delete
  5. . .boleh lagi ke mendaftar ..?? saya nk cuba dlm online punye tapi tak dapat .. dh ada cara lain ke ??

    ReplyDelete
  6. kalau daftar kt sini , boleh ke daftar kt pejabat sane ?

    ReplyDelete
  7. Cara daftar online macammana ye?

    ReplyDelete
  8. Tutup jer blog ini.. Solan tidak dijawab dari dulu...

    ReplyDelete
  9. Pendaftaran secara online diberhentikan sementara kerana pihak SPR mengenakan syarat baru iaitu memerlukan salinan kad pengenalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. Replies
    1. p pjabat pos ja . bg ic dftar pstu selesai

      Delete
  11. Pejabat pos pun kata perlu guna borang.
    Malangnya. ... borang dah habis.
    Mana satu yg betul ni?

    ReplyDelete
  12. karut betol..suh daftar gne borang,borang lak abes..

    ReplyDelete
  13. Saya orang bangladesh mari..duduk melaysia lama sudah..apa macam mau apply?

    ReplyDelete